Przetwory

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią ostatnie szanse na przygotowanie przetworów na zimę. Nieodłącznym elementem smacznych przetworów są dobrze dobrane przyprawy, które zupełnie potrafią odmienić smak marynat czy dżemów. Przykładem może być marmolada jabłkowa lub jabłka prażone – niewielki dodatek cynamonu nadaje przetworom jabłkowym charakterystyczny aromat szarlotki, kojarzący się z miłymi chwilami czy wizytami gości.

Zapewne nieraz zdarzyło się Wam przyrządzać domowe ogórki konserwowe, sięgając zwykle po gotowe przyprawy do ogórków. Warto jednak spróbować czegoś innego, na przykład marynowanych ogórków z curry. Jeśli smak curry wydaje się Wam nieco zbyt ostry, mamy rozwiązanie – Curry Łagodne BIO. Do klasycznej zalewy składającej się z wody, octu, cukru i soli, wystarczy dodać curry (np. 3 płaskie łyżki na litr zalewy, choć ilość curry może być różna w zależności od upodobań). Ważny jest również dobór soli do przetworów – godna uwagi jest sól morska Camargue pochodząca z czystych rejonów południowej Francji. Takie ogórki są świetne nawet jako przegryzka i zdrowsza alternatywa np. dla chipsów. Jeśli wolicie bardziej pikantną wersję, można zamiast curry wypróbować dodatek chili do marynaty – polecamy Pieprz z Espelatte BIO, odmianę papryczki chili uprawianej we francuskiej gminie Espelette w Pirenejach Atlantyckich.

Przetwory owocowe bez cukru – brzmi dość nieprawdopodobnie, gdyż cukier nadaje nie tylko dodatkową słodycz, ale i wykazuje działanie konserwujące. Coraz szerzej stosuje się próby ograniczenia zawartości cukru w przetworach, a nawet jego zupełne wykluczenie. Ciekawym rozwiązaniem może być tzw. janginizacja, metoda wywodząca się z kuchni makrobiotycznej, polegająca na przyrządzaniu przetworów z warzyw lub owoców bez dodatku cukru, a za to z bardzo małym dodatkiem soli. Przetwory tak przyrządzone są może mniej trwałe, ale mogą stanowić intrygującą odmianę. Najprostszy sposób polega na włożeniu umytych i obranych owoców (małe w całości, większe pokrojone) do wyparzonych słoiczków, i dodaniu niewielkiej ilości soli – dobrym wyborem będzie sól morska gruboziarnista. Słoiki należy zakręcić, a następnie pasteryzować w dużym garnku z wodą przez kilka-kilkanaście minut, zależnie od wielkości słoika. Po wyjęciu z wody dokręcić zakrętki, odwrócić do góry dnem. Można również przyrządzić dżem dusząc owoce na małym ogniu z odrobiną soli, a następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować. Istotną rzeczą jest, by dodać niewielką ilość soli, aby przetwory nie były słone, lecz dosłownie szczyptę, co pozwala wydobyć naturalną słodycz obecną w owocach. Dodatek soli sprawia również, że owoce puszczają sok. Kolejną ważną sprawą jest wybór owoców z natury słodkich i dojrzałych. Jeżeli nie jesteście przekonani do tego sposobu, można przyrządzić słoiczek lub dwa przy okazji przyrządzania dżemów na sodko- wystarczy odłożyć trochę owoców i wypróbować, czy janginizacja jest dla Was dobrym rozwiązaniem.

Uwielbiacie spacerować po lesie, a przy okazji z leśnych wypraw przynosicie koszyczek grzybów? A może lubicie przyrządzić po swojemu sklepowe pieczarki? Obok grzybów suszonych, mrożonych czy marynowanych, powinno się znaleźć miejsce i dla grzybów solonych. Do solenia grzybów świetnie nadaje się sól morska. Grzyby można solić zasadniczo na 2 sposoby – przesypywać solą (po uprzednim obgotowaniu i przelaniu zimna wodą), do czego świetnie nadaje się sól gruboziarnista, albo zastosować solankę, gdzie lepiej wybrać łatwiej rozpuszczalną w wodzie sól drobnoziarnistą. Obawiacie się, że tak przyrządzone grzyby będą zbyt słone? Takie grzyby wystarczy opłukać z nadmiaru soli, namoczyć, można je również użyć np. do zupy lub sosu i nie dosalać już takiej potrawy.

Niezależnie od tego, jakie przetwory będziecie szykować w swoich domach, mamy nadzieję, że smak owoców, grzybów, warzyw, a także aromat przypraw, urozmaicą Waszą kuchnię w zimowe dni, kiedy będziecie korzystać z wyprodukowanych teraz smakołyków.

Wybierz nasze oryginalne przyprawy i sole do przygotowania własnych przetworów:

                      

                                                                                        Cynamon             Curry - łagodne    Pieprz z Espelatte     Sól z Camargue